Rugklachten – boven-, midden- en onderrug – komen bij veel mensen voor. De pijn kan je belemmeren in je dagelijkse doen en laten. Soms leidt pijn in de rug tot ziekteverzuim of tot ziekenhuisopname. De oorzaken zijn niet altijd duidelijk te achterhalen. Het is daarom prettig als je de pijn weet te verlichten. Dat kan door pijnstillers, maar ook door massage. Massage verzacht de pijn en zorgt voor ontspanning.

Maar voordat ik verder vertel over massages, ga ik eerst naar de beschrijving van rugklachten door Christiane Beerlandt*). Zij heeft de psychische oorzaken van rugpijn beschreven in haar boek “De Sleutel tot Zelfbevrijding”. In haar boek staat de rug symbool voor:
massage bij rugklachten

  • Zekerheid
  • Steunpilaar
  • Communicatie
  • Contact
  • Liefde

Het is prettig om zekerheid in jezelf te hebben en om  jezelf en de ander tot steun te zijn, goed voor jezelf en de ander te zorgen.  Toch merk ik dat dit bij veel mensen niet altijd zo is. De boog staat vaak lange tijd erg gespannen, mensen zijn overbelast, vooral jonge mensen. Oorzaken zijn:  het werk, de relatie en opgroeiende jonge kinderen. Er is op een bepaald moment sprake van psychische / lichamelijke druk. Dat kan leiden tot pijn in de rug.

Massage bij rugklachten vermindert de pijn

Massage bij rugklachten kan helpen om de rugklachten te verminderen en te verzachten. Je ontspant bij mij in een rustige omgeving. Ik neem de tijd en heb aandacht voor je probleem. Ik gebruik  hiervoor verschillende technieken en kijk naar wat jij op dit moment nodig hebt en wat het beste bij je past. In mijn praktijk kun je terecht voor reiki, De Bars, healing, The Reconnection, massage en ontspanningsmassage. Als je eens wilt kennismaken met massage, kan dat al voor een tarief van 35,-  inclusief koffie en/of thee.  Als je wilt, kun je ook kennismaken met een van de andere technieken.  Afspreken of meer info?

Hierna volgt de beschrijving van rugpijn door Christiane Beerlandt.

De Rug

Psychologische overeenkomst

Je stevig gedragen weten in jezelf; een zelfzekerheid, en soepele kracht, de trotse schone drager van een mooi Zelfbewustzijn. Dat sterke deel in jezelf dat het kleine kindje in je draagt, dat als steunpilaar ook anderen kan helpen.

Je veilig, goed en stevig voelen in je Zelf, De wervelkolom: de vrijheid jezelf soepel te kunnen wenden in alle mogelijke richtingen, een buigzaamheid die slechts mogelijk is door gevoel van veiligheid en ondersteuning in je structuur. Een liefdevolle plooibaarheid, een soepelheid om jezelf en anderen te geven, te ondersteunen.

Bovenrug

Psychologische overeenkomst

Communicatie naar onszelf toe, naar de anderen toe, in warmte of in kilte.

Beschermende vleugels a.h.w. met een uitstraling van kracht en liefde, beschutters van het hart; een stevige middenzuil die op trotse wijze ons hoofd draagt.

Krachtig draagvermogen van de bovenrug voor emoties. Een bewerking, verwerking van gevoelens: je gevoelens vrij laten doorstromen en ze toch in de hand houden. Op basis van de innerlijke wijsheid, van een waardig Zelfbewust IK je meester maken over je gevoelswereld. Je behaaglijk voelen in je krachtige natuur, in je lichaam. De sterke aanwezigheid in jezelf, wie ben ik, wat ben ik waard? Weten wie jij bent, je stevig verbonden voelen met je innerlijke Zelf. Dat deel in onszelf dat luchtbellen doorprikt, dat komaf maakt met vaagheden, met onzekerheden omtrent jezelf, omtrent je relaties. Een sterk contract met ons diepste Zelf leidt automatisch tot een soepel contract met de ander. Een klaar zicht op onszelf leidt tot een klare open relatie met de andere. Liefde tot jezelf opent je hart naar anderen.

In hoeverre voel jij je beschermd en warm opgenomen in je Zelf? Heet jij anderen welkom of ervaar jij relaties als belastend?

Aandoeningen, algemeen

Jij verwarmt jezelf niet, jij bent te stroef, jij leeft niet echt vanuit je zonnecentrum, jij twijfelde aan je waarde, jij verlangt naar liefde en steun van anderen. Jij bent niet echt Open, niet naar jezelf toe, niet naar anderen toe. Jij blokkeert. Sta je niet echt in verbinding met je hart, met je diepste Zelf? Kan jij jezelf niet verwarmen met je liefde; voel jij je niet bemind of slaag jij er niet in om werkelijk intens contact te leggen met anderen? Heb jij geen zicht op jezelf. Op de relatie? Welke zware emotionele lasten kan jij niet verwerken? Gespannenheid.

Communicatie-problemen

Gevoelens vasthouden, verlangen om geknuffeld te worden in de warme armen van de liefde, maar jij bent er niet echt van overtuigd dat jij wel waard bent om geliefd te worden. Voel jij je eenzaam en koud? Verward, onmachtig in jezelf, kan jij soms naar macht grijpen over anderen: zo speel je met vuur. Beschermengel wordt duivel.

Of ben jij te hard en te wreed naar jezelf toe: sta jij geen zachtheid of liefde toe in je leven? Leef jij te sterk in je hoofd, negeer jij lichamelijke genoegens? Weet dat anderen slechts reageren op de overtuigingen die jij in jezelf draagt. Vind jij jezelf onwaardig, meen jij geen liefde te kunnen uitwisselen met anderen, dan creëer jijzelf de afstand tussen jezelf en de anderen.

Je vrij bewegen, soepel je gevoelens laten doorstromen, zonder blokkade, naar je diepste Zelf toe, naar de andere. De boog niet te gespannen laten staan. Durven jezelf manifesteren zoals jij je innerlijk voelt. Besef je waarde als mens, laat de warme krachten vanuit je hartcentrum vrij stromen. Geniet met je ganse wezen van het leven, leef niet slechts met je hoofd alleen. Open je armen, heet jezelf welkom. Vlieg vol zelfvertrouwen met eigen vleugels.

Middenrug

Psychologische overeenkomst

Vertegenwoordigt de soepele golvingen van ons bestaan, de vrijheid om los te laten en door te gaan; een actieve verwerking van indrukken en emoties. Wij voelen ons ruim, zeer weids, wanneer wij steeds verder durven evolueren, wanneer wij ons bewustzijn openstellen naar alle uithoeken van ons bestaan, naar de ander toe. Het je opgenomen weten in het Al, als individualiteit; een veilig gevoel in je Zelf. Je vertrouwd voelen onder de mensen-massa; iedereen met gelijke rechten. Tot een overzicht komen over de veelheid van de rails in je leven; je meester maken over om het even welke situatie. Genieten van het panoramische vergezicht dat jij bekomt, wanneer jij je Zelfbewust meester maakt van je Leven. Een onbeperkt gevoel van Vrijheid.

Aandoeningen, algemeen

Jij houdt het verleden vast; je draait in een kringetje. Jij fixeert je met je gedachten op feiten die reeds lang voorbij zijn. Emoties worden niet verwerkt, integendeel, jij blaast ze nog op, je blijft piekeren; jij maakt je kwaad. Een onbestemd angstig gevoel; jij voelt je soms weggeduwd door anderen, maar in feite ben jij het die anderen van je afduwt. Soms knaagt je geweten en kan jij jezelf bepaalde zaken niet vergeven; dan weer sta jij ongeduldig en geïrriteerd naar de anderen gekeerd. Jij remt je evolutie af, jij weigert door te gaan, jij zet jezelf gevangen. Jij voelt je bedreigd. Hou jezelf niet langer tegen en laat alles uit het verleden los. Iedereen heeft ervaringen nodig om er lessen uit te trekken, maar wanneer jij gevoelsmatig blijft hangen bij bepaalde feiten, teister jij je gezondheid. Ontlasten, doorprikken, zelfreiniging, doorgaan! Voel je warm opgenomen onder de mensen en schenk hen je Hart-warmte. Voel je niet langer bedreigd en angstig: jij bent goed zo als je bent, jij bent veilig in je diepste Zelf,. Bevrijd je uit deze verstikkende sfeer, wees zacht voor jezelf en plaats je als Meester boven elke situatie in je leven. Schep op zelfbewuste wijze een nieuw, oorspronkelijk leven. Laat je gevoelens vrij stromen, voel je ontspannen en kom nu tot rust. Laat het allemaal van je glijden. Leef in het hier-en-nu; kijk verder en geniet van de weidse ruimte in jezelf, je mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Actie! Zelfbevrijding. Neem je kans en je rechten om vandaag opnieuw te starten. Drink de vredesbeker!

Onderrug

Psychologische overeenkomst

De oersterke Basis ligt in je Zelf. Het geloof en het vertrouwen in je innerlijke Krachtcentrum, je diepste Zelf, laat toe dat een krachtig vuur, een oranjerode energie a.h.w. straalt en opstijgt in je ganse wezen:

Ik ben

De trotse aanwezigheid in je lichaam, het absolute gevoel van veiligheid. Zelfstandigheid, zelfzekerheid, met beide voeten stevig op de aarde. Transformatie van oer-krachten en emoties in hoger bewustzijn. Vrede en geborgenheid in het heiligdom van je innerlijke Zelf.

Aandoeningen, algemeen

Is jouw basisgevoel slecht: ben jij ervan overtuigd slecht of duivels te zijn, dat jij niet kan vertrouwen in je natuur? Ben je bang voor het diepste in jezelf? Angst. Jij zoekt je toevlucht bij anderen; jij klampt je vast aan je moeder of aan je vrienden, aan materie of aan uiterlijkheden. Jouw bestaan, je veiligheid, staat of valt dan ook met deze secundaire zaken. Jij miskent je eigen Basis.

Geldzorgen, het verlies van een vriend, van materie, het niet erkend worden in je werk, het niet bewonderd worden in je uiterlijke voorkomen of in je productie: dit kan aanleiding geven tot onderrugklachten. Jij plaatst de zekerheid buiten jezelf. Jij verschuilt je, jij durft je zonnetje, je zelfzekere Ik niet te laten stralen, jij voelt je klein, onzeker, aanhankelijk; jij miskent je waarde, jij bent helemaal niet trots op jezelf. Jij blokkeert krachtige creatieve energieën door zelftwijfel. Dan weer kan jij je kwaad maken om dit gevoel van aanhankelijkheid en onzekerheid. Emoties kunnen zich opstapelen, jij verdedigt je mogelijk zeer agressief naar anderen toe omdat jij je bedreigt voelt. Jij legt te veel macht bij de anderen.

Voel jij je gekwetst in je zwakke plek, voel jij je geraakt in je onzekerste punt?

Vlucht jij angstig weg van bepaalde situaties, omdat jij niet echt steunt op jezelf?

Wees niet langer bang, twijfel niet aan jezelf, aan je waarde en laat krachtige energieën vrij doorstromen. Blokkeer je zelfwording niet, verwerk soepel je emoties, weet je veilig en beschermd in je diepste Zelf. Voel die oersterke Basis; afscheid nemen van het oude; bouw kordaat een nieuw leven op, in volle zelfvertrouwen. Wees fier op je unieke zijn, bouw je mogelijkheden uit, laat je niet intimideren door anderen, geloof in je Levende Zelf en maak gebruik van de mogelijkheid om jouw bestaan zelf te Scheppen. Jouw geluk en je veiligheid zijn niet afhankelijk van factoren uit de buitenwereld! Wees trouw aan je natuur en durf jezelf te zijn, zonder aarzelen. Draag zorg voor jezelf, vraag het niet altijd aan en ander, maar luister naar je innerlijke stem.

Blijf niet zitten, blijf niet staan in evolutie, kijk niet achterom: ga door en ontwikkel al je talenten.

*) Ik bied op mijn blog ruimte voor de ideeën uit het boek van Christiane Beerlandt. Het artikel geeft achtergrondinformatie over de dieper liggende oorzaak van je klacht(en). Christiane Beerlandt heeft toestemming  gegeven voor publicatie.