Gerda

Op 3 december 2021 overleed mijn vader.  In de tijd voor zijn overlijden was de zorg voor hem stapje voor stapje uitgebreid. Zorgvuldig. We keken wat bij hem paste. Voor hem was zelfstandigheid en zijn waardigheid als mens belangrijk. 2 weken voor zijn dood verhuisde...

Aanraking is noodzaak

Sinds mensengeheugenis worden vormen van massage gebruikt om te kalmeren, te genezen of te stimuleren. Er is niets dat de mens zo raakt als lijfelijk contact. Het vasthouden van een hand, een arm om je schouder – het kan een onvergetelijke sensatie van steun of troost achterlaten. Het is als een bevestiging, een intense nabijheid. Voor kinderen is knuffelen van vitaal belang. In onderzoeken is keer op keer beschreven hoe baby’s die te weinig worden aangeraakt, achterblijven in hun ontwikkeling en zelfs ziek kunnen worden en sterven. Aanraking is geen luxe maar noodzaak. Massage – de professionele aanraking – is vaak heerlijk. In de overgave aan vertrouwde handen kun je een intens welbehagen ervaren. Je spieren ontspannen, je ademhaling wordt dieper. Geleidelijk laat je de wereld achter je. Er kan nog veel meer gebeuren. Je kunt het koud krijgen of transpireren, je krijgt kippenvel of een droge mond, of je wordt plotseling verkouden. Vaak gaan je darmen borrelen of moet je plotseling naar toilet. Spanning of vermoeidheid wordt voelbaar. Het is geen zeldzaamheid dat er emoties loskomen zoals woede, angst, of oud verdriet. Maar ook blijdschap en vitaliteit. Het lijkt er op dat de fysieke aanraking tegelijk heel andere lagen in een mens kan beroeren.

Wat doet massage?

De verschillende weefsels van ons lichaam kunnen bij gebrek aan beweging gemakkelijk dichtslibben of verkleven. Bij spieren is dit vooral het geval dicht bij de aanhechting op het bot. Vaak zien we een domino-effct. Waar een spier strak gaat staan, heeft dat effect op andere spieren, die ook hun souplesse verliezen. Tegelijk ontstaat er druk op de beenderen. Voor de bloedvaten is er minder ruimte, zenuwen raken bekneld. Er vindt onvoldoende circulatie plaats. De chemische en elektrische processen stagneren en je ervaart dit als pijn, spanning, vermoeidheid. Massage verwarmt en versoepelt de spieren en het bindweefsel. Je lichaamsvochten gaan gemakkelijker stromen. Op celniveau worden voeding en verbranding gestimuleerd. Verzuring wordt tegengegaan. Afvalstoffen krijgen de kans om afgevoerd te worden. Na een sessie verklaren cliënten vaak dat “het weer stroomt! Het is letterlijk de waarheid. Traditioneel was massage ook gericht op het laten verdwijnen van moeheid of pijn. Vaak verbieden wij onszelf zo te zijn wie wij zijn. Na een massage – “Ik voel mezelf weer als een eenheid!” Hoe prettiger de massage is, hoe veiliger een cliënt zich zal voelen en hoe gemakkelijker er pijnlijke of afgewezen gevoelens naar boven kunnen komen.

Aanraking en aandacht werkt genezend

De combinatie van aanraking en aandacht blijkt een merkwaardig genezende werking te hebben. Een groot deel van fysieke en psychische klachten vermindert substantieel als we erin slagen ze niet meer als vijanden te bestrijden maar als boodschappers te verwelkomen. Tijdens massage merken wij dat ons lijf voortdurend reageert op het leven en op onze beleving daarvan. We ervaren daarbij dat ons hele organisme gericht is op herstel, op evenwicht, op betekenis.

recent nieuws