Gerda

Op 3 december 2021 overleed mijn vader.  In de tijd voor zijn overlijden was de zorg voor hem stapje voor stapje uitgebreid. Zorgvuldig. We keken wat bij hem paste. Voor hem was zelfstandigheid en zijn waardigheid als mens belangrijk. 2 weken voor zijn dood verhuisde...

Sport

Sportbeoefening gaat gepaard met lichamelijke activiteiten, lopen, springen trappen en slaan zijn basisbewegingen waarbij ons lichaam of een onderdeel ervan wordt verplaatst. We bewegen zonder er veel bij na te denken, bijna automatisch. Lichaamsbeweging is gezond, echter aan ons bewegen in de sport zijn risico’s verbonden en de kans om geblesseerd te raken, is vrij groot. Massage kan een uitstekend hulpmiddel zijn om beginnende overbelasting van spieren te bestrijden en te herstellen. Door herstel bevorderende maatregelen zoals het geven van oefeningen en het aanleggen van bandages, kunnen de zwakke schakels weer sterker gemaakt worden.

Welvaart en gebrek aan beweging

Anatomie en fysiologie zijn belangrijke onderdelen van de basiskennis voor de sportmasseur. De welvaart brengt gebrek aan beweging met zich mee. Verrichtte men vroeger veel lichamelijke arbeid, tegenwoordig wordt minder dan een procent van de totale productie in Nederland door menselijke spierkracht geleverd. De huidige westerse mens besteedt zo’n 70% van zijn tijd aan slapen, liggen en zitten. Deze fysieke inactiviteit leidt tot:

  • Een hoog risico op hart en vaartziekten
  • Een groot aantal patiënten met chronische degeneratieve aandoeningen van het bewegingsapparaat
  • Ongezonde leefgewoonten

Het is nu bekend dat met een gericht preventief programma het aantal blessures met 71% verminderd kan worden. Opgeleid worden tot sportmasseur betekent opgeleid worden tot iemand die het gezonde lijf van anderen gezond wil houden en dus ondersteunend werk verricht aan de gezonde mens – sportbeoefenaar. Meestal komen mensen in mijn praktijk die al klachten hebben, bij voor beeld spierpijn, pijn of beperking in het bewegingsapparaat of voor ontspanning en voor preventie.

recent nieuws