Stoelmassage effectief

Bij de universiteit van Maastricht is er in 2002 een kleinschalig onderzoek gedaan naar het effect van stoelmassage. Daaruit bleek dat stoelmassage helpt bij het verminderen van klachten bij nek, rug en armen en bij spanningsklachten. Aan het onderzoek deden 41 medewerkers mee gedurende een half jaar. Door middel van een voortgangsformulier zijn door de masseur de klachten een half jaar lang bijgehouden. Er was een uitsplitsing naar SBA-klachten (klachten van nek/rug/armen) en spanningsklachten.

Klachtenvermindering bij nek, rug, armen

Er is gevraagd naar de klachten bij de start van de stoelmassage. En het welbevinden erna.

Resultaat voor medewerkers

Bij 19 medewerkers was er een afname van SBA-klachten. Wat spanningsklachten betreft was er een vermindering van het klachtenniveau bij 20 personen. Zie het bericht van de bedrijfsarts rsi-kenniscentrum, universiteit Maastricht.

http://www.stoelmassageindenhaag.nl/Onderzoek-Universiteit-Maastricht.pdf